Pfizer převzal vakcíny společnosti Baxter

Kontakt pro média:
Lenka Kaška
lenka.kaska@pfizer.com

Společnost Pfizer Inc. oznámila dne 30. července 2014, že se s definitivní platností dohodla se společností Baxter International Inc. o koupi jejich portfolia vakcín za 635 milionů USD. V rámci této transakce odkoupí společnosti Pfizer od společnosti Baxter i část jejich výrobního závodu v rakouském Orthu, kde se tyto vakcíny vyrábějí.

Portfolio vakcín prodávaných firmou Baxter zahrnuje vakcíny NeisVac-C a FSME-IMMUN/TicoVac. NeisVac-C je vakcína, která pomáhá chránit před meningokokovou meningitidou skupiny C (MenC). Tato závažná infekce mozkových blan může být smrtelná pro 10-15 procent pacientů¹ a u 30 až více než 50 procent přeživších pacientů se mohou projevit vážné fyzické, sociální a psychické následky². MenC je jednou z nejrozšířenějších meningokokových sérologických skupin v mnoha částech světa a vakcinace NeisVac-C se ukázala jako vysoce účinná.

FSME-IMMUN/TicoVac je vakcína, která pomáhá chránit před klíšťovou encefalitidou (TBE), infekčním onemocněním mozku, které se přenáší kousnutím klíštěte, které bylo nakažené virem TBE. Virus TBE každoročně způsobí tisíce případů tohoto neuroinvazivního onemocnění u lidí napříč Evropou a Asií, a proto je rostoucím problémem v oblasti veřejného zdraví v Evropě a dalších částech světa³. Vakcína FSME-IMMUN/TicoVac je schválena ve 30 zemích a na trhu se prodává již více než 30 let, přičemž od roku 1976 se vyrobilo 120 milionů dávek tohoto očkování.

Ředitelka Susan Silbermannová z Pfizer Vaccines vysvětluje: „Vakcíny jsou nesmírně cenné pro veřejné zdraví po celém světě. Výrazně snížily riziko výskytu široce rozšířených a často smrtelných nemocí. Lidé všech věkových kategorií, každý den, mají prospěch z bezpečných a účinných vakcín. Již více než deset let je Pfizer celosvětovou jedničkou v prevenci pneumokokových onemocnění. Tvrdě pracujeme na tom, abychom na trh uvedli inovativní vakcíny, které pomáhají při prevenci a léčbě vážných nemocí. Touto akvizicí získáme další dvě vysoce kvalitní vakcíny zachraňující životy, které rozšíří a zkvalitní naše portfolio.“

Pfizer neočekává, že by tento obchod měl dopad na finanční plán na rok 2014 vydaný dne 29. července 2014. Tato transakce se řídí zákonnými podmínkami pro uzavření smlouvy tohoto typu a podléhá schválení regulačními orgány v několika zemích, včetně některých zemí Evropské unie, což by mělo proběhnout do konce roku 2014. U transakcí tohoto druhu existují ještě další související podmínky.

Právním poradcem Pfizeru pro tuto transakci byla firma Kirkland & Ellis LLP, finančním poradcem pak Credit Suisse Securities (USA) LLC.

O společnosti Pfizer Inc.

Společnost Pfizer využívá vědecké postupy a své globální zdroje k tomu, aby lidem poskytla způsoby léčby, které prodlužují život a výrazně zlepšují jeho kvalitu. Při objevování, vývoji a výrobě zdravotnických produktů se snažíme vytvářet standard pro kvalitu, bezpečnost a medicínskou hodnotu. Naše globální portfolio obsahuje léky, vakcíny i mnohé z celosvětově nejznámějších spotřebních zdravotnických produktů. Zaměstnanci společnosti Pfizer pracují na trzích vyspělých i rozvojových zemí, aby zlepšili zdraví a vyvinuli preventivní a léčebné postupy proti nejobávanějším nemocem naší doby. V rámci naší odpovědnosti jako přední světové inovativní biofarmaceutické společnosti spolupracujeme s poskytovateli zdravotnické péče, státními orgány a místními komunitami, abychom podporovali a rozšiřovali přístup ke spolehlivé a dostupné zdravotnické péči po celém světě. Již více než 150 let se společnost Pfizer pracuje tak, aby dosáhl změn pro ty, kteří na nás spoléhají.

Pokud se chcete dozvědět více o Pfizer Česká Republika, navštivte naše stránky na adrese www.pfizer.cz.

OZNÁMENÍ O ZVEŘEJNĚNÍ

Informace v této tiskové zprávě se vztahují ke dni 30. července 2014. Společnost Pfizer není povinna prohlášení v této tiskové zprávě s výhledem do budoucnosti aktualizovat v důsledku nových informací, budoucích událostí či budoucího vývoje.

Tato tisková zpráva obsahuje výhledové informace o dohodě týkající se koupě portfolia vakcín prodávaných firmou Baxter společností Pfizer, a také možných výhod z této koupě plynoucích, předpokládaného časového rámce uzavření této transakce a předpokládaných důsledků pro finanční plán Pfizeru pro rok 2014. S tím je spojena řada rizik a velká míra nejistoty, a je tedy možné, že reálné výsledky se budou lišit od výsledků, které byly zformulovány nebo naznačeny v těchto prohlášeních. Tato rizika a nejistoty zahrnují, mimo jiné, rizika související s plněním podmínek pro uzavření obchodní transakce v předpokládaném časovém rámci a uzavření transakce jako takové; schopnost realizovat očekávané výhody plynoucí z této akvizice; jiné obchodní důsledky, včetně důsledků souvisejících s vývojem v oboru, ekonomickými podmínkami a podmínkami kladenými regulačními orgány; a také vývoj v oblasti konkurence.

Podrobnější popis rizik a nejistot lze dohledat ve výroční zprávě firmy Pfizer (Annual Report Form 10-K) pro fiskální rok končící 31. prosincem 2013, v sekcích nazvaných „Rizikové faktory (Risk Factors)“ a „Výhledové informace, které mohou ovlivnit budoucí výsledky (Forward-Looking Information That May Affect Future Results)“, a také v souvisejících zprávách Form 10-Q a Form 8-K. Všechny jsou dohledatelné na stránkách americké komise pro burzu a cenné papíry (SEC) www.sec.gov a na stránkách www.pfizer.com.

Zdroje:
¹ MMWR 2013; Zpráva E-CDC 2008-2009
¹ Stein-Zamir 2014; Borg 2009
³ Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí. Epidemiologická situace klíšťové encefalitidy v zemích EU A ESVO, Stockholm: ECDC; 2012