Pfizer oznamuje zrušení navrhovaného spojení se společností Allergan

NEW YORK, N.Y., 6. dubna – Společnost Pfizer Inc. (NYSE: PFE) dnes oznámila, že dohoda o fúzi mezi společnostmi Pfizer a Allergan plc (NYSE: AGN) byla na základě vzájemné dohody mezi těmito společnostmi zrušena.

K tomuto rozhodnutí vedly aktivity oznámené americkým Ministerstvem financí dne 4. dubna 2016, které dotčené společnosti kvalifikovaly jako „nepříznivou změnu daňového zákona“.

"Společnost Pfizer byla v této transakci v pozici silnějšího a nahlížela na potenciální kombinaci jako na urychlení stávajících strategií," uvedl Ian Read, Chairman and Chief Executive Officer společnosti Pfizer. "I nadále se soustředíme na zvyšování hodnoty našeho inovativního portfolia a portfolia již nechráněného patenty. Naše nejnovější produkty jsou na trhu přijímány dobře, a věříme, že naše molekuly v poslední fázi vývoje mají několik atraktivních komerčních příležitostí s vysokým potenciálem v několika terapeutických oblastech. Udržujeme si také finanční sílu a flexibilitu, abychom mohli realizovat atraktivní obchodní rozvoj a další příležitosti k alokaci kapitálu ku prospěchu našich akcionářů."

"Máme v plánu učinit rozhodnutí, zda provést potenciální oddělení našich inovativních a již patentem nechráněných léků nejpozději do konce roku 2016, v souladu s naším původním časovým rámcem pro toto rozhodnutí před oznámením potenciální transakce se společností Allergan,” pokračoval Ian Read. "Jako vždy, zůstáváme odhodláni zvyšovat hodnotu pro naše akcionáře.”

V souvislosti s ukončením platnosti dohody o fúzi se společnost Pfizer zavazuje zaplatit společnosti Allergan 150 milionů dolarů jako náhradu výdajů spojených s touto transakcí.

Jak už bylo oznámeno dříve, společnost Pfizer plánuje oznámit své finanční výsledky za první čtvrtletí roku 2016 dne 3. května 2016.