Pfizer a Novartis uzavřely smlouvu o klinickém výzkumu léčby NASH

NEW YORK 29. října 2018 – Společnost Pfizer oznámila, že uzavřela smlouvu o klinickém výzkumu se společností Novartis. Jejím předmětem je ověření jedné nebo více kombinovaných terapií nealkoholové steatohepatitidy (NASH). Společnost Pfizer v současné době pracuje na vývoji tří účinných látek a zkoumá několik slibných látek v předklinickém výzkumu. Společné studie se společností Novartis tak společnosti Pfizer umožní zkoumat efektivitu kombinací různých látek v rané fázi vývoje.

Nealkoholová steatohepatitida je závažná progresivní forma nealkoholové steatózy (ztučnění) jater, způsobená nahromaděním tuku v játrech doprovázeným zánětem, zjizvením a poškozením jaterních buněk. Kvůli absenci symptomů zůstává nealkoholová steatohepatitida často nerozpoznána a bývá nedostatečně diagnostikována. Podle odhadů postihuje nejméně tři až pět procent dospělé světové populace. Vzhledem k neexistenci léčby se očekává, že NASH bude v příštím desetiletí hlavní příčinou transplantace jater.

„Spolupráci se společností Novartis velmi vítáme, protože posouvá náš výzkum této složité choroby zaměřený na různé a potenciálně komplementární mechanismy účinku,“ říká Morris Birnbaum, viceprezident a vědecký ředitel divize vnitřního lékařství společnosti Pfizer. „Výzkumem NASH se zabýváme již více než deset let. Využíváme při něm znalostí, které máme z vývoje léků na léčbu onemocnění, která u pacientů riziko rozvoje NASH zvyšují, včetně diabetu 2. typu a kardiovaskulárních chorob. Věříme, že budeme-li vycházet z našich zkušeností a znalostí úzkých vazeb mezi metabolickými, zánětlivými a kardiovaskulárními onemocněními, dokážeme nalézt léčbu, která skutečně naplní potřeby pacientů.“