Dobrovolníci pomohou Klokánku

Praha, 22. 7. 2014

Sekání trávy, úklid ve skladu, malování či údržba zahrady. Tato práce čeká devět dobrovolníků - zaměstnanců české farmaceutické společnosti Pfizer - ve Fondu ohrožených dětí (FOD) Klokánek v Praze – Štěrboholech. V rámci speciálního Pfizer projektu „Jsem dobrovolník“ stráví čtvrteční den pomocí Klokánku.

„Za dobrovolníky jsme vděčni. Náš Klokánek je poměrně velký, a tak se při jeho údržbě hodí každá ruka,“ řekl Jan Vaněk, vedoucí FOD Klokánek v pražských Štěrboholech, kde nyní bydlí 38 dětí. Podle Jana Vaňka se v posledních letech firemní dobrovolnictví rozmáhá. „Zatímco před dvěma lety šlo o raritu, nyní k nám chodí pomáhat více firem,“ uvedl Vaněk.

Čtvrteční „brigáda“ není pro zaměstnance společnosti Pfizer první ani poslední. Dobrovolníci již letos pomáhali ve FOD Klokánek v Ústí nad Labem a také v pražském Domově Sue-Ryder, který se zaměřuje na podporu seniorů. Na letní dobrovolnické dny se přihlásilo celkem 25 lidí. Pfizer zahájil interní projekt „Jsem dobrovolník“ letos. „Vyzvali jsme zaměstnance k dobrovolnické činnosti a jsme rádi, že i přes velkou vytíženost projevili takový zájem. Za dva měsíce jsme zorganizovali tři dobrovolnické dny a s pomocí rozhodně nekončíme, na podzim plánujeme další kolo dobrovolnických dnů,“ sdělila vedoucí tohoto projektu Tamara Stanisavljevičová ze společnosti Pfizer.

Pavlína Prášková z Pfizeru se dobrovolnických aktivit účastní pravidelně. „Ráda vyměním jeden pracovní den v kanceláři za praktickou pomoc, která pomůže vylepšit prostředí, v němž žijí děti, jež z různých důvodů nemohou žít ve své vlastní rodině,“ řekla Prášková, která již dříve s kolegy z Pfizer absolvovala dobrovolnické aktivity, například v podobě doprovodu seniorů při jejich předvánoční prohlídce Prahy. „Inspiraci pro podobné projekty hledám ve svém okolí a jsem moc ráda, že i společnost, pro kterou pracuji, aktivně přistupuje k této formě občanské pomoci.“

Dobrovolnictví je přirozenou součástí kultury společnosti Pfizer na celém světě. Pfizer se v České republice rozhodl pomáhat třem skupinám, které pomoc nejvíce potřebují, a to dětem, seniorům a nemocným. V těchto třech oblastech vybírá neziskové organizace, které pomoc potřebují. „Dobrovolníci z projektu „Jsem dobrovolník“ rádi zavítají všude, kde jejich práce prospěje dobré věci, a proto přivítají, když se na ně neziskové sdružení obrátí s konkrétní nabídkou,“ dodala Tamara Stanisavljevičová.

Kontakt pro novináře:

Mgr. Markéta Pudilová, marta.pudilova@mhw.cz Tel: 00420 736 487 837