KontaktInvestorsHealthcare ProfessionalsKontakt
HomeNovinkyRozhovor s MUDr. Vojtěchem Kotrčem, medicínským ředitelem PfizeruRozhovor s MUDr. Vojtěchem Kotrčem, medicínským ředitelem Pfizeru

Bez inovací nelze přežít

Rozhovor s Vojtěchem Kotrčem o trendech ve výzkumu a vývoji, nových lécích a o vizích společnosti Pfizer přinesla speciální příloha časopisu Týden s názvem 111 výjimečných lékařů.
​​​​​​​


​​​​​​​„I drobné inovace jako změna léčby z injekční na tabletovou mají obrovský dopad na reálný život pacientů“

Jste medicínským ředitelem jedné z největších farmaceutických společností na světě. Jak hodnotíte současný stav, co se týká nových léčivých přípravků?
Léků se naštěstí stále vyvíjí dost. Za posledních deset let se počet nových ročně registrovaných léků v EU a USA zdvojnásobil. To je skvělá zpráva pro pacienty, navíc když celá polovina těchto nových léků je určena k léčbě vzácných onemocnění. Celkem je nyní ve světě ve vývoji asi 7 000 léčivých přípravků. Kolem 70 % z nich patří k inovativním „first-in-class“ přípravkům, průlomovým lékům s velmi pozitivním dopadem na populaci. A to je opravdu skvělé.

To zní pozitivně. Jaké jsou novinky a trendy ve výzkumu a vývoji?
Tradičně se inovativní výrobci – to jsou ti s vlastním výzkumem a vývojem – zaměřují jak na průlomové léky na dosud neléčitelná onemocnění, tak na vývoj stále lepších léků tam, kde již nějaká léčba existuje. Oboje je stejně důležité. Nejvíce nových léků je v onkologii a vzácných onemocněních, ale výzkum probíhá prakticky ve všech oblastech. Je mi líto, že se stále nedaří najít lék na Alzheimerovu chorobu, i když je na tuto oblast dlouhodobě zaměřeno mnoho sil.

Dají se vypočítat náklady na vývoj nového léku a jaká je návratnost investic?
Náklady jsou obrovské. Vezměte si, že vývoj léku trvá průměrně deset až patnáct let! Na počátku stojí i desetitisíce slibných molekul, na konci je, když máme velké štěstí, jeden lék. Náklady jsou dnes okolo 2,6 miliardy dolarů na jeden lék. S návratností investic je to velmi složité. Farmaceutický průmysl patří k těm nejrizikovějším; zatímco návratnost investic byla v biofarmacii ve Spojených státech v roce 2010 desetiprocentní, v roce 2017 to bylo pouze 3,2 %. Uvádím to schválně, většina lidí má totiž o farmaceutickém průmyslu dost jiný obrázek.

V květnu pořádá společnost Pfizer v Praze konferenci Inovace ve zdravotnictví. O čem bude?
Květnová konference Inovace ve zdravotnictví 2019 představí nejžhavější inovativní trendy s potenciálem zlepšit život pacientů. Chceme ukázat, jak může léčba, diagnostika a práce lékaře vypadat za 25 let. Pozvali jsme největší odborníky a vizionáře, kteří představí budoucí využití digitalizace, umělé inteligence, genové terapie atd. Mottem je „Tvoříme budoucnost“. Velmi nás těší, že konference získala osobní záštitu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a že se koná jako hlavní doprovodná akce Týdne inovací 2019, což je největší událost v oblasti inovací v ČR. Inovace bychom měli všichni podporovat a vážit si jich. Bez nich totiž nelze přežít, a to ani ve zdravotnictví, ani v kterékoli jiné oblasti důležité pro lidstvo.

Jak mohou digitální inovace ovlivnit léčbu?
Ovlivnit léčbu mohou přímo i nepřímo, ale vždy výrazně. Asi nejdostupnější digitální inovací je i obyčejná mobilní aplikace pro pacienty, která buď sama, nebo s pomocí pacienta sbírá data o jeho zdravotním stavu a odesílá je lékaři. Navíc se zlepšuje adherence k léčbě – pacient je motivován léky opravdu užívat a nevynechávat je. Poté přicházejí na řadu sofistikovanější technologie, jako jsou umělá inteligence, virtuální realita nebo telemedicína.

Vloni vaše společnost oslavila 25 let na českém trhu. Jaké jsou vize společnosti Pfizer do dalších let?
Naším posláním je přinášet pacientům průlomové léky, které výrazně mění jejich život k lepšímu. Proto do výzkumu a vývoje investujeme průměrně 15 % našich ročních příjmů. Do budoucna chceme dále digitalizovat náš výzkum a stát se průkopníkem nových přístupů. K tomu máme jasné cíle – v dalších 25 letech plánujeme uvést na trh 25 průlomových léků, které dokážou změnit způsob, jakým u pacientů léčíme a řešíme závažná onemocnění. Řekl bych, že se máme na co těšit.

Investors

Healthcare

Professionals

Ochrana soukromíPodmínky používáníSoubory cookies Sitemap

© 2022 Vytvořil a spravuje: Pfizer, spol. s r.o.

Hlášení nežádoucích příhod
Pacienti by měli vždy požádat o radu svého lékaře v případě výskytu nežádoucích příhod.
Pokud chcete nahlásit nežádoucí příhodu spojenou s podáním vakcíny Pfizer-BioNTech COVID-19, můžete použít webový portál na https://www.pfizersafetyreporting.com

Dále lze nahlásit nežádoucí příhodu jakéhokoli produktu společnosti Pfizer na emailovou adresu: [email protected] nebo zavolat na 00420 283 004 111. Další možností pro pacienty i zdravotnické pracovníky je hlásit nežádoucí příhody pomocí formuláře na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv www.sukl.cz.

Informace o produktech poskytované na těchto stránkách jsou určeny pouze pro obyvatele České republiky. Produkty zde diskutované mohou mít v různých zemích různé označení.

 

PP-CPF-CZE-0048